2 év alatt 2 forint, avagy terézvárosi közöny

2017.07.19.

Rémisztő képek járták be a hírműsorokat 2014. július 15-én (és a rákövetkező napokban) a lángoló Kodály köröndi palotáról, a világörökségi területen fekvő Andrássy út 83-85. épületéről. A Blogstar bloggerei már akkor aggódó figyelemmel követték írásaikban a lakók sorsát és az önkormányzat erőfeszítéseit, és az évforduló alkalmából most sem tesznek másképpen. Kérdéseinket jóhiszeműen elküldtük Terézváros önkormányzatának, de sajnos a remélt jó hírek helyett lesújtó válaszok érkeztek.  Ráadásul a két legfontosabbat lepasszolták a május végén felbukkanó új közös képviselőnek. Mintha az önkormányzat is szerényebb erőfeszítéseket tenne…

A terézvárosi polgármester, Hassay Zsófia 2014 júliusának végén egy kampányfilmet forgatott, amelyen egy számlaszámot is megadott. Tudtunkkal tavaly ilyenkor a 2014-es 15 997 forint volt a számlán. A tragédia óta három év alatt mennyi érkezett be, illetve ha költöttek belőle, akkor mire költötték?

Az Ön által említett bankszámlán – melyet a Kodály köröndi ház megsegítésére nyitott 2014 nyarán az önkormányzat – összesen 15 999 forint gyűlt össze. A közös képviselővel való egyeztetést követően, 2017 márciusában a számlát az önkormányzat megszüntette, és a rajta lévő összeget az Andrássy út 83-85. szám alatti társasház bankszámlájára utalta át.

Magyarul: az elmúlt 2 évben 2(!), azaz kettő forint került a számlára! Egészen elképesztő. Ha nem csak a közelgő 2014-es önkormányzati választás kampányfellángolása (bocs, lakók!) lett volna az a pillanatok alatt elkészített film, hanem valóban komoly segítőszándék, akkor kizárt, hogy csak ennyi gyűlt volna össze.

Semmilyen szinten nem volt promotálva, frissítve, a legegyszerűbb PR-eszközökkel a környéken népszerűsítve, a helyi, Terézváros című hírharsonában lapszámról lapszámra folyamatosan hirdetve. (Mondjuk, valamit ebből érezhettek a környéken lakók már 2014-ben is, hiszen ez volt az egyetlen körzet, ahol megverték a Fidesz-KDNP jelöltjét, ráadásul egy jogerősen elítélt korábbi szoci alpolgármester révén…).

De lépjünk – még ha nehezen is – ezen túl, és nézzük a ház biztosításának kérdését, amelyet tavaly annyival intéztek el, hogy a Fővárosi Törvényszék előtt per van folyamatban.

Hol tart a per az épület biztosítása kapcsán?

A per – melyben felperes a társasház – egyelőre az úgynevezett jogalapi résznél tart, azaz azt vizsgálja a bíróság, hogy a biztosítónak kell-e fizetnie, vagy sem. A biztosítónak az a perbeli védekezése, hogy erre a tűzkárra nem vonatkozott a biztosítás, mert kizárta azt a kockázatot, amely építési tevékenységből ered, és szerinte a perbeli tűz ilyen volt, mert a tető szigetelését végezték. Egyelőre tanúkat hallgatott meg a bíróság a biztosítás megkötésére vonatkozóan (alkuszok és a két korábbi közös képviselő), és meghallgatták azt a két munkást is, akik a tető szigetelését végezték. A továbbiakban a bíróság szakértőt fog kirendelni, akinek a feladata a tűz okának meghatározása, figyelemmel arra is, hogy a párhuzamosan folyó közigazgatási perben a bíróság megsemmisítette azt a határozatot, amely szerint a tűz oka építési tevékenység.

Magyarul: lényegileg sehol.

Azért valami konkrétumot csak megtudunk, így nem adtuk fel a kérdezést.

2015-ben egy posztra kommentben azt írta Terézváros önkormányzatának sajtóosztálya, hogy „Az önkormányzat folyamatosan egyeztet a társasház tulajdonosaival, hogy az épület kálváriájára megnyugtató megoldás szülessen”. Tavaly létrejött egy Projekt Bizottság. Mit tett az eltelt 1 év alatt? Egyáltalán: mit csinál ez a bizottság, kik a tagjai?

Ebben a kérdésben a ház közös képviselője az illetékes.

Az első szép passzolás. Dicséretükre váljék, hogy megadták Venczel Edit elérhetőségét, aki készségesen válaszolt, amelynek lényege: kerestek befektetőt, ami sikerrel is járt, ám volt egy felszámolás, amiből egy cég megvette a 22,5% tulajdoni hányadot. A ház nélkülük nem csinálhat semmit. A cég tett egy ajánlatot, hogy a tetőtérért cserébe elvégzi a felújítást.

Eddig ebben nincs döntés.

És következett a riasztó képeket anno borzongva-aggódva figyelő magyar közvélemény számára legfontosabb kérdés az önmagát gondoskodónak tartó Önkormányzathoz.

Hány lakó költözött vissza?
Kérjük, ebben a kérdésben is a ház közös képviselőjét keresse!
Magyarul: a saját választópolgáraik sorsát illetően sincsenek tisztában a tényekkel és/vagy ennyire közönyösek.

A közös képviselő ismét korrekt: 7 lakó költözött vissza.
A 67-ből.

Ha érzelmet, odafigyelést és lelki támogatást nem is, de pénzt legalább adtak valamennyit.

Eddig mennyit költött az önkormányzat a lakókra. (Kifejezetten a polgárokra fordított összeget szeretnénk megtudni.)

Az önkormányzat 2015. szeptember 30-áig 44 millió forintot fordított a tűzeset miatt otthonuk elhagyására kényszerülő, lakhatásuk megoldásához segítségét kérők támogatására. Ez családokra bontva 1 millió 630 ezer, személyenként 628 ezer forintos támogatást jelentett. Ezen kívül 2015. november 1-től 7 család, 2016-ban egész évben 3 család + 1 család 8 hónapon át, 2017-ben pedig 2 család részére a terézvárosi önkormányzat havonta 50 ezer forint/család rendkívüli bérleti-díj támogatást folyósít. Ez 2017. május 31-ig összesen 3 millió 400 ezer forintot jelent. Három család lakhatásáról a mai napig az önkormányzat gondoskodik, két család részére pedig havonta 50 ezer forint/család rendkívüli bérleti-díj támogatást folyósít. Így a családok lakhatásának támogatására fordított összeg 2014. július 15-től 2017. május 31-ig 48 millió 886 ezer forint).

Egy esztendeje ezt kérdeztük: „Van-e tervük az épülettel – lévén közel 11%-os tulajdonrészük van –, illetve jelentkezett-e befektető/vevő jelölt az elmúlt esztendőben”? Ezt válaszolták: „Az önkormányzati tulajdoni hányaddal kapcsolatos álláspont, hogy a tulajdonosi közösség többségének támogatását élvező megoldási lehetőségek figyelembevételével történik döntés az önkormányzati tulajdoni hányad sorsáról. Van olyan befektető, amelyet érdekel a tetőtér megvásárlása, beépítése, de egyelőre csak tapogatózó tárgyalások zajlanak a ház képviselőivel”.

Kérdésünk: hova jutottak a tapogatózással?

Az önkormányzat a tulajdonában lévő ingatlanok sorsáról úgy szándékozik dönteni, hogy az mindenekelőtt az ott élők érdekét szolgálja. Ezért ha szükséges, megválik a tulajdonjogától, hogy elősegítse a megrongálódott ház mielőbbi újjáépítését. Ennek a módját most az önkormányzat szakértői vizsgálják.

Magyarul: nesze semmi, fogd meg jól! Már megint!
Érthetetlen ez a közömbösség a közösség iránt. A ház rohad, lakói otthonunkon kívülre kényszerítve, önkormányzati vállvonogatás a perre hivatkozva és a lényegi kérdések az új közös képviselőre lepasszolva.
És 2 év alatt 2 forint a segítő, adománygyűjtő számlán, amit mindennek jelképeként meg is szüntettek.
Terézváros, Kodály körönd, világörökség – 2017.

Címkék: HÍREK

Kétéves a köröndi tűz – továbbra sincs semmi

2016.07.20.

Blogunk szerzőit mélyen megdöbbentette a 2014. július 15-ei brutális tűz az Andrássy út 83.-85. száma alatt, amelynek során a világörökség részét képező Kodály köröndi palota tetőtere és harmadik szintje vált a lángok martalékává. Tavaly a Sugárút bloggere már kíváncsiskodott, hogy 365 nap alatt történt-e valami. Kiderült, semmi. 

Reménykedtünk, hogy 2 év alatt már csak történt valamilyen – tényleges – előrelépés az ügyben. Tévedtünk. Kérdéseinket elküldtük Terézváros Önkormányzatának, amelynek sajtóosztályáról – Bundula alpolgármesterre hivatkozva – az alábbi válaszokat kaptuk. 

A terézvárosi polgármester 2014. júliusának végén egy kampányfilmet forgatott, amelyen egy számlaszámot is megadott. Tudtunkkal tavaly ilyenkor 15 997 forint volt a számlán. Az azóta eltelt egy év alatt mennyi érkezett be, illetve ha költöttek belőle, akkor mire költötték?

Az alszámlára az eltelt egy év alatt nem érkezett befizetés, és egyelőre nem használtuk fel ezt a pénzt.

(Mégis mire várnak? Nem kellene újra meghirdetni a számlaszámot? Nem értjük… - a szerk.) 

Egyeztettek-e a közös képviselővel a társasház biztosításáról? Hírek szólnak arról, hogy ez tűzkárra nem volt érvényes. Igaz-e ez?

A Fővárosi Törvényszék előtt per van folyamatban az épület biztosítása kapcsán vagyonbiztosítási szerződés teljesítése iránt. A társasház véleménye szerint a biztosítás kiterjed az ilyen tűzkárra is, ezt a biztosító vitatja, ezért még nem fizetett. A bíróság dönt majd ebben a kérdésben.

Székely Imolával tárgyalnak-e még, vagy már más képviseli a ház ügyeit?

A társasház közgyűlésének döntése alapján 2016. április 1. napjától a közös képviselői feladatokat nem a Székely Imola (Hogart Kft.) látja el, hanem a Szelei és Serfőző Kft. 

Tavaly egy posztra kommentben azt írta Terézváros önkormányzatának sajtóosztálya, hogy „Az önkormányzat folyamatosan egyeztet a társasház tulajdonosaival, hogy az épület kálváriájára megnyugtató megoldás szülessen”. Milyen eredményre jutottak ezek az egyeztetések, született-e megnyugtató megoldás? Ha igen, akkor mi.

Az elmúlt egy évben a társasház öt alkalommal tartott közgyűlést. Sajnos ezeken a közgyűléseken fontos kérdésekben nem volt egységes a tulajdonosok álláspontja, és a korábbi közös képviselet is hagyott kis kívánnivalót maga után munkáját tekintve. Az önkormányzati álláspont pedig az, hogy a tulajdonosi közösség többségének támogatását élvező megoldási lehetőségeket támogatja. A társasház 2016. június 21. napján tartott közgyűlésen született döntés Projekt Bizottság létrehozásáról, amely remélhetőleg elmozdulást jelent az épület műszaki állapotának helyreállítására vonatkozó végleges megoldás megtalálásában. 

Hány lakó költözött vissza?

Információink szerint jelenleg a Kormányhivatal előtt egyfajta használatbavételi eljárás van folyamatban az épület lakhatóvá nyilvánításával kapcsolatban, melyhez szükséges szakértői anyagok, szakhatósági engedélyek beszerzéséről a társasház közgyűlése a 2016. június 21. napján tartott közgyűlésén döntött. 

Eddig mennyit költött az önkormányzat a lakókra. (Kifejezetten a polgárokra fordított összeget szeretnénk megtudni.)

Az önkormányzat az épület életveszély-elhárítási és veszélytelenítési munkálataira 261 millió Ft-ot fordított. Az önkormányzat 2014. július hónapban, a tűzesetet követően 41 érintett család részére 3.150.000 Ft gyorssegélyt fizetett. Az épületben lakó, állandó lakóhellyel rendelkező azon tulajdonosoknak, akik a lakhatásukat önerőből nem tudták megoldani, különböző megoldások formájában a lakhatás biztosítására az önkormányzat 44 millió Ft-ot fordított. 

Van-e tervük az épülettel – lévén közel 11%-os tulajdonrészük van –, illetve jelentkezett-e befektető/vevő jelölt az elmúlt esztendőben?

Az önkormányzati tulajdoni hányaddal kapcsolatos álláspont, hogy a tulajdonosi közösség többségének támogatását élvező megoldási lehetőségek figyelembevételével történik döntés az önkormányzati tulajdoni hányad sorsáról. Van olyan befektető, amelyet érdekel a tetőtér megvásárlása, beépítése, de egyelőre csak tapogatózó tárgyalások zajlanak a ház képviselőivel. 

Magyarul: semmi, az égvilágon semmi nem történt azóta egy közös képviselő cserén túl, csak tapogatózás egy esetleges érdeklődővel. A lakók pénzt nem kaptak, vissza nem költözhetnek. A Köröndön a tűz után csak a sárdagasztás a folyamatos. Mégis igaza lenne a Sugárút blog szerzőjének?

Címkék: HÍREK

Terítéken a polgármesterek - Interjú Hassay Zsófiával

2016.03.26.

Egy évvel az önkormányzati választások után megkerestük a budapesti kerületek és az agglomeráció polgármestereit, hogy a ciklus egyötödéhez érve adjanak egy pillanatképet, mit sikerült megvalósítani a választási programjaikból. Hassay Zsófia, a VI. kerület polgármesterének válaszait a nullker blog körkérdéseire az alábbiakban közöljük:

A választási kampányban elhangzott ígéreteihez képest mit sikerült megvalósítania? 

Időarányosan az első évre vállaltakat. A választás után megalakuló új képviselő-testület egyik első döntésével bevezettük például a rászoruló terézvárosi lakosok részére a fűtéstámogatást, úgyhogy elmondhatom, a lehető legrövidebb idő után megkezdtük választási ígéreteink valóra váltását.

Időarányosan hogy áll a kerület fejlesztésével?

E téren jól állunk, minden az előzetes ütemezésünknek megfelelően halad. A napokban adtuk át az idei év legnagyobb beruházását, a teljesen felújított Nyugati teret. Az arra járó városlakók láthatják, hogy azon a területen, ahol harminc éve jószerivel csak karbantartási munkákat végeztek, a fővárossal és a Skála-Metró Ingatlanfejlesztő Kft.-vel közösen egy rendezett közösségi teret hoztunk létre. És a fejlesztés még nem ért véget, folytatjuk a tér zöldesítését, hogy a Terézváros kapujának számító tér igazán szép, zöld és szerethető találkozóhely lehessen. 

Hassay Zsófia

Milyen nehézségekbe ütközött a képviselő-testülettel történő együttműködése? 

Mivel a testületben a Fidesz–KDNP képviselői vannak többségben, lényeges nehézségek nem adódtak. Az ellenzéki képviselők közül vannak, akikkel könnyebben és vannak, akikkel nehezebben lehet együttműködni, de ennek kezelése része a kerületvezetés munkájának.

Mi az, amit nem sikerült az első esztendőben megoldania? 

Mindent sikerült, amit az első évre terveztünk.

Mi az, amiről már most látszik, hogy a ciklus végéig nem tudja megvalósítania?  

Egyelőre nem látok ilyet. 

A 2013/2014-ben tett szociális intézkedéseit fent tudja-e tartani a teljes ciklus ideje alatt? 

Igen. 

Bevált-e kerülete szempontjából az új fővárosi struktúra? 

Úgy látom, a jelenlegi szisztéma jobb az előzőnél, hiszen azzal, hogy a kerületek polgármesterei részesei a döntéshozatalnak, közvetlenebb, ezáltal hatékonyabb lehet az érdekérvényesítés, arról nem beszélve, a jelenlegi rendszer éppen azt jeleníti meg, hogy Budapest egy város és nem huszonhárom kisváros ilyen-olyan szövetsége. 

Milyen a kapcsolata a Fővárossal, illetőleg a kormányzattal?

Nagyon jó és konstruktív.

Tervez-e újabb ciklust, vagy már keresi az utódját?

Egyelőre nem gondolkodom ezen, a jelenlegi feladatomra koncentrálok.

Címkék: HÍREK

Ezeket a cikkeket olvastad már?