Kétéves a köröndi tűz – továbbra sincs semmi

Blogunk szerzőit mélyen megdöbbentette a 2014. július 15-ei brutális tűz az Andrássy út 83.-85. száma alatt, amelynek során a világörökség részét képező Kodály köröndi palota tetőtere és harmadik szintje vált a lángok martalékává. Tavaly a Sugárút bloggere már kíváncsiskodott, hogy 365 nap alatt történt-e valami. Kiderült, semmi. 

Reménykedtünk, hogy 2 év alatt már csak történt valamilyen – tényleges – előrelépés az ügyben. Tévedtünk. Kérdéseinket elküldtük Terézváros Önkormányzatának, amelynek sajtóosztályáról – Bundula alpolgármesterre hivatkozva – az alábbi válaszokat kaptuk. 

A terézvárosi polgármester 2014. júliusának végén egy kampányfilmet forgatott, amelyen egy számlaszámot is megadott. Tudtunkkal tavaly ilyenkor 15 997 forint volt a számlán. Az azóta eltelt egy év alatt mennyi érkezett be, illetve ha költöttek belőle, akkor mire költötték?

Az alszámlára az eltelt egy év alatt nem érkezett befizetés, és egyelőre nem használtuk fel ezt a pénzt.

(Mégis mire várnak? Nem kellene újra meghirdetni a számlaszámot? Nem értjük… - a szerk.) 

Egyeztettek-e a közös képviselővel a társasház biztosításáról? Hírek szólnak arról, hogy ez tűzkárra nem volt érvényes. Igaz-e ez?

A Fővárosi Törvényszék előtt per van folyamatban az épület biztosítása kapcsán vagyonbiztosítási szerződés teljesítése iránt. A társasház véleménye szerint a biztosítás kiterjed az ilyen tűzkárra is, ezt a biztosító vitatja, ezért még nem fizetett. A bíróság dönt majd ebben a kérdésben.

Székely Imolával tárgyalnak-e még, vagy már más képviseli a ház ügyeit?

A társasház közgyűlésének döntése alapján 2016. április 1. napjától a közös képviselői feladatokat nem a Székely Imola (Hogart Kft.) látja el, hanem a Szelei és Serfőző Kft. 

Tavaly egy posztra kommentben azt írta Terézváros önkormányzatának sajtóosztálya, hogy „Az önkormányzat folyamatosan egyeztet a társasház tulajdonosaival, hogy az épület kálváriájára megnyugtató megoldás szülessen”. Milyen eredményre jutottak ezek az egyeztetések, született-e megnyugtató megoldás? Ha igen, akkor mi.

Az elmúlt egy évben a társasház öt alkalommal tartott közgyűlést. Sajnos ezeken a közgyűléseken fontos kérdésekben nem volt egységes a tulajdonosok álláspontja, és a korábbi közös képviselet is hagyott kis kívánnivalót maga után munkáját tekintve. Az önkormányzati álláspont pedig az, hogy a tulajdonosi közösség többségének támogatását élvező megoldási lehetőségeket támogatja. A társasház 2016. június 21. napján tartott közgyűlésen született döntés Projekt Bizottság létrehozásáról, amely remélhetőleg elmozdulást jelent az épület műszaki állapotának helyreállítására vonatkozó végleges megoldás megtalálásában. 

Hány lakó költözött vissza?

Információink szerint jelenleg a Kormányhivatal előtt egyfajta használatbavételi eljárás van folyamatban az épület lakhatóvá nyilvánításával kapcsolatban, melyhez szükséges szakértői anyagok, szakhatósági engedélyek beszerzéséről a társasház közgyűlése a 2016. június 21. napján tartott közgyűlésén döntött. 

Eddig mennyit költött az önkormányzat a lakókra. (Kifejezetten a polgárokra fordított összeget szeretnénk megtudni.)

Az önkormányzat az épület életveszély-elhárítási és veszélytelenítési munkálataira 261 millió Ft-ot fordított. Az önkormányzat 2014. július hónapban, a tűzesetet követően 41 érintett család részére 3.150.000 Ft gyorssegélyt fizetett. Az épületben lakó, állandó lakóhellyel rendelkező azon tulajdonosoknak, akik a lakhatásukat önerőből nem tudták megoldani, különböző megoldások formájában a lakhatás biztosítására az önkormányzat 44 millió Ft-ot fordított. 

Van-e tervük az épülettel – lévén közel 11%-os tulajdonrészük van –, illetve jelentkezett-e befektető/vevő jelölt az elmúlt esztendőben?

Az önkormányzati tulajdoni hányaddal kapcsolatos álláspont, hogy a tulajdonosi közösség többségének támogatását élvező megoldási lehetőségek figyelembevételével történik döntés az önkormányzati tulajdoni hányad sorsáról. Van olyan befektető, amelyet érdekel a tetőtér megvásárlása, beépítése, de egyelőre csak tapogatózó tárgyalások zajlanak a ház képviselőivel. 

Magyarul: semmi, az égvilágon semmi nem történt azóta egy közös képviselő cserén túl, csak tapogatózás egy esetleges érdeklődővel. A lakók pénzt nem kaptak, vissza nem költözhetnek. A Köröndön a tűz után csak a sárdagasztás a folyamatos. Mégis igaza lenne a Sugárút blog szerzőjének?

Címkék: HÍREK
https://terezvaros.blogstar.hu/./pages/terezvaros/contents/blog/28765/pics/14690033824838302_800x600.jpg
HÍREK
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?